Think Tank Sustainability blikt terug op verrijkende workshop: “De energie in de groep zat heel goed”

Op dinsdag 12 maart verzamelden de leden van de Think Tank Sustainability en enkele genodigden in de kantoren van Fost Plus in Evere voor een constructief duurzaamheidsevent. Een actieve workshop van La Fresque de la Biodiversité bewees dat samenwerking en positivisme aan de basis liggen van fundamentele verandering.

Content Item_sustainability

 

’s Avonds kregen de deelnemers niet alleen een heerlijk hapje en drankje voorgeschoteld, maar ook een boeiende uiteenzetting over Fost Plus door Marketing & Communications Director Dominique Siplet. Fost Plus geldt als de dragende kracht achter de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. Het levert samen met publieke en private partners een grote bijdrage aan de circulaire economie. Een bijzonder inspirerende case en een fijne afsluiter van een productief event, dat hoofdzakelijk bestond uit een workshop geleid door Maxime Goffin en Arnaud Le Flohic van La Fresque de la Biodiversité.

Helikopterperspectief

In het eerste deel van de workshop lag de focus op biodiversiteit en dan vooral de relatie – en wederzijdse afhankelijkheid – tussen biodiversiteit en de bedrijfswereld. De deelnemers moesten in een reeks opeenvolgende oefeningen telkens met een aantal kaartjes aan de slag. Door samen na te denken over de beschreven begrippen en situaties, en door al deze elementen met elkaar in verband te brengen, ontstonden vanzelf heel wat onderlinge discussies en een verrijkend helikopterperspectief.

De ongeveer twintigkoppige groep toonde zich goedgehumeurd en leergierig, maar ook kritisch. Een voor een belangrijke karakteristieken wanneer het gaat over duurzaamheid. Moderator Arnaud, die de oefeningen net als zijn collega Maxime aan elkaar praatte met genuanceerde debriefings en de nodige bijvragen, blikte na afloop tevreden terug. “De workshop is prima verlopen. De energie in de groep zat heel goed.” 

Samen verandering teweegbrengen

De oefening in het tweede deel van de workshop draaide om het ontwikkelen van een duurzaamheidsverhaal dat een tussenstap kan zijn naar een donuteconomie en een duurzame toekomst. In kleine groepjes kozen de aanwezigen één sociale norm uit, denk bijvoorbeeld aan elk jaar op reis gaan met het vliegtuig, die ze via een ultrapositieve en ambitieuze strategie probeerden om te buigen. 

In het voorlaatste facet van deze oefening mocht iedereen een deel van het uiteindelijke verhaal op papier zetten. Na drie uur van dialoog en collectief denkwerk bleek het niet eenvoudig om deze opdracht “apart en in stilte!” uit te voeren, maar na het samenleggen van de verhalen en de eindpresentaties waren de conclusies wel duidelijk: de groep had heel wat inzichten opgedaan tijdens het event, en de marketingwereld beschikt absoluut over de expertise en bovenal de motivatie om de essentiële duurzaamheidstransformaties te dragen.

“Met deze workshop willen we de deelnemers handvatten geven die ze vanuit hun rol als changemaker kunnen hanteren, en daarnaast laten ervaren hoe het voelt om samen verandering teweeg te brengen”, aldus Arnaud Le Flohic. “Het is geen debat met meningen voor en tegen, het is een aanzet voor positieve en constructieve samenwerking.”

Verrijkend event

“Het was erg fijn om eens een soort doe-congres over het klimaat bij te wonen”, zei Frank Delattin, CEO van Blue Planet Academy & Consulting en General Manager van Integrate Cooling, na het event. “Ik ben geen fan van met de stok slaan en denk dat het vooral belangrijk is om verhalen van hoop te brengen, verhalen van meer in plaats van minder. Velen associëren duurzaamheid met reductie, terwijl het mits een goede aanpak net expansie voorstaat. Die boodschap ontbreekt maar al te vaak, gelukkig kwam ze hier zeer mooi aan bod.”

Ook Annie Courbet, Managing & Marketing Director van BROCOM, nam deel. “Het in vraag stellen van de bestaande modellen is een proces dat tijd vergt. Tijdens deze oefeningen was daar ruimte voor en konden we tevens op zoek gaan naar duurzame oplossingen, op een zeer natuurlijke manier. Het was een nuttige, verrijkende ervaring, zowel op persoonlijk vlak en voor de Think Tank Sustainability als voor BAM in zijn geheel. Het was straf om te zien hoe mensen die elkaar voornamelijk van Teams kennen op korte tijd tot zo’n mooi, coherent resultaat kunnen komen.” 

Teamgeest

“Events als dit zijn cruciaal om marketing- en communicatiemensen bewust te maken van de rol die ze kunnen spelen in de duurzaamheidstransitie”, klonk het achteraf bij Think Tank-captain Nicolas Lambert. “It’s not out of our hands. Vandaag is trouwens opnieuw gebleken hoe groot de kracht van het collectief is en hoe belangrijk positivisme. En dat deze Think Tank over de individuele kwaliteiten, het engagement en ook de teamgeest beschikt om duurzame verandering te initiëren.”

Over het artikel

Publicatie: 20 maart 2024

Bron: Wout Ectors - SPYKE