6 grote marketingtrends van 2021: de terugkeer naar de essentie

Welke marketingtrends zullen 2021 kleuren? Een vraag die we niet kunnen beantwoorden zonder Covid-19 in de weegschaal te leggen. De pandemie doet het soortelijk gewicht van trends als purpose, wendbaarheid en vertrouwen gevoelig toenemen.

trends_600-200

 

Waarschuwing: verwacht in deze listicle geen flitsende tech trends zoals AI of blockchain en speur evenmin naar de impact van storytelling of influencers. 2021 wordt een jaar van strategische vraagstukken, opgeworpen vanuit de aardschok die in 2020 begon en ervoor zorgt dat marketeers komend jaar met heel fundamentele trends aan de slag zullen gaan. Hieronder vind je met andere woorden geen hippe new kids on the block, maar een set van trends die de voorbije jaren al een antwoord formuleerden op disruptie en net daarom zeer relevant zijn geworden. Wat staat marketeers te doen in 2021?

  1. Purpose helder vertalen

Overduidelijk ‘here to stay’ volgend jaar is purpose. Consumenten zullen bedrijven zonder duidelijke bestaansreden anno 2021 een anachronisme gaan vinden. Wie de ‘why’-vraag van Simon Sinek al die jaren bleef negeren, zal daar volgend jaar verandering moeten in brengen. Niet enkel omdat de consument het wil, maar ook omdat de ervaring van 2020 leert dat purpose driven bedrijven sneller weten te schakelen in onzekere tijden. Ze kunnen vanuit die heldere purpose moeilijke beslissingen vlotter verantwoorden. Slaagt marketing erin om die purpose helder en geloofwaardig over te brengen op de doelgroep, dan komt een tweede belangrijke trend in het vizier: vertrouwen.

  1. Vertrouwen (terug)winnen

Een merk dat zijn beloftes houdt, wint het vertrouwen van de consument. Het is absoluut geen nieuwe toverformule die nu uit de hoge hoed komt gerold, maar wel een recept dat in turbulente tijden op de voorgrond treedt. Het duurt jaren om vertrouwen op te bouwen en slechts een vingerknip om het weer kwijt te spelen. Ook in het crisisjaar 2021 blijft het risico op vertrouwensschade groot als merken niet doen wat ze zeggen of niet zeggen wat ze doen. Uitleggen wat de purpose van je bedrijf is, waar je merk voor staat. Hoe je dat als organisatie wil waarmaken, wordt een cruciaal doel voor marketing om zo het vertrouwen te houden of terug te winnen.

  1. Wendbaarheid dubbelhard toepassen

Nog een ‘oude getrouwe’ op de trendlijst voor 2021 is ‘agility’. Niet de sterkste maar de meest wendbare marketeers zullen het best de crisis doorspartelen. Terwijl digitale en aanverwante transformaties de voorbije jaren al het organisatiemodel en de benodigde vaardigheden hertekenden, zorgt Covid-19 voor de extra uitdaging om in geen tijd nieuwe marktbenaderingen uit te werken. De agility learnings van de voorbije jaren zullen in 2021 in het kwadraat worden toegepast.

  1. Menselijke ervaringen faciliteren

Maar terwijl marketingdepartementen nieuwe organisaties mee vorm helpen geven, blijft de pandemie ons meer dan ooit duidelijk maken dat onze bedrijven deze omwenteling met mensen willen maken. Technologie laat bedrijven toe om ook tijdens een pandemie te blijven werken, maar benadrukt tegelijk hoe belangrijk het wordt om de menselijke connectie te behouden. Marketing krijg in dat verhaal een cruciale rol en zal in 2021 moeten voorkomen dat een werknemer een e-mailadres wordt. Tools, toestellen en andere digitale oplossingen moeten niet enkel dienen om mensen ‘always on’ te houden, maar vooral om ze zo goed mogelijk verbonden te laten zijn.

  1. Talent anders inzetten

Marketingdepartementen zullen in 2021 hun talent radicaal anders gaan inzetten. De investeringen in technologie uit de voorbije jaren zullen toelaten dat marketeers de repetitieve taken kunnen overlaten aan AI of andere technologie. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om extra te focussen op innovatie en op het ontwikkelen van grote, creatieve ideeën.

  1. Nieuwe ecosystemen stimuleren

Als een crisis lastige uitdagingen creëert, dan leidt dat tot nieuwe – vaak sectoroverschrijdende – partnerships. Die partnerships koppelen aan goede klanteninzichten en uitwerken in nieuwe digitale platformen en ecosystemen is een kolfje naar de hand van de betrokken marketingteams. Niet enkel vanwege de finesse met digitalisering of ecosystemen, maar ook omdat de samenwerkingen zullen draaien om mensgerichte oplossingen.

 

De trends in dit artikel zijn gebaseerd op de ‘2021 Global Marketing Study’ waarvoor Deloitte de inzichten uit mondiaal onderzoek bij consumenten en C-functies combineerde en waarin de impact van Covid-19 werd geanalyseerd.

deloitte 600-200

Over het artikel:

Publicatie: 5 november 2020

Redacteur: Wouter Temmerman