“Als de ‘dure’ freelancer te weinig verdient, dan klopt er iets niet”

Covid-19 is allerminst lief voor de freelancers. De helft van hen verdient te weinig of amper genoeg om rond te komen, terwijl opdrachtgevers hen net duur vinden. De tussenpartijen die freelancers plaatsen, moeten grondig gaan nadenken over de vergoeding die ze aanrekenen, vindt Simon Coppens, Managing Partner van The Maffia.

 

Freelance_600-200

 

Uit het UNIZO Freelancer Focus rapport dat midden september verscheen, blijkt duidelijk hoe groot de impact van Corona is op het inkomen van freelancers. Het aantal freelancers dat te weinig verdient om nog rond te komen steeg van 5% naar 32%. Nog eens 24% geeft aan nog maar net rond te komen (voorheen 15%). Waar dus vroeger een op de vijf niet of nauwelijks erin slaagde goed zijn boterham te verdienen is dat nu meer dan de helft. “Het is een tendens die we jammer genoeg kunnen bevestigen”, zegt Simon Coppens, die sinds 2019 aan het roer staat bij The Maffia, onderdeel van de Cronos Group. “De vraag kelderde met meer dan 60% bij de start van de crisis, maar we noteerden ook een stevige heropleving in juli en nu opnieuw in oktober. De evolutie is moeilijk te voorspellen, deze periode brengt een vreemde onzekerheid met zich mee.”

Je broek niet afsteken

Meer nog dan de vraag naar freelancers baart vooral hun vergoeding Coppens zorgen. “Opdrachtgevers beseffen dat het aanbod aan freelancers groter is dan de vraag”, zegt hij. “Iedereen heeft liefst een medior profiel met senior ervaring en een junior prijs. Wij raden freelancers aan om desondanks niet te gaan braderen. Kwaliteit heeft een prijs en als een deel van de markt daaronder duikt, is dat voor niemand goed. Het is een soort collectieve verantwoordelijkheid, al valt het nauwelijks te vermijden dat iemand beslist een lage prijs te vragen.”

Onethische marge

Ondanks het spel van vraag en aanbod stelt de kapitein van The Maffia vast dat er een eigenaardig verschil zit tussen de prijsperceptie en de realiteit. “Veel bedrijven vinden freelancers duur, waardoor die vaak zelfs niet eens de kans krijgen om een voorstel te doen”, zegt hij, “terwijl freelancers het moeilijk hebben om voldoende te verdienen. Als je dat analyseert, kom je tot de vaststelling dat de fout bij de vergoeding voor de tussenpartij zit. De dikke tussenlaag moet afslanken. Wij stellen vast dat intermediairs vaak 30% en in sommige gevallen 50% marge op de dagprijs van de freelancer nemen. Niet de freelancer is te duur, het is de marge die op hem genomen wordt die hem zo duur maakt. Als het economisch goed gaat, morren freelancers daar zelfs niet altijd over, voor zover ze op de hoogte zijn van de marge. Maar op dit moment, in de huidige context, vind ik dit een gebruik dat ethische vragen oproept.”

illu

Matchmaking fee

Bij het herdenken van het business model van The Maffia, koos Coppens voor een systeem met eenmalige finders fee. Zo wil hij vermijden dat freelancers zich uit de markt prijzen. “Als freelancer heb ik het zelf meegemaakt”, vertelt hij. “Nadat ik werd ingehuurd, nam de tussenpartij een marge op mijn day rate en gewoonlijk bedroeg dit 30%. Werd de opdracht echter verlengd, dan liep de marge van 30% per dag te betalen door de opdrachtgever, gewoon door. Een finders fee vergoedt de tussenpartij voor het vinden van de match, maar je blijft geen 30% nemen op dagprijzen van opdrachten die soms lang lopen.”

Meer bewustwording en transparantie

Moet elke tussenpartij dan naar een systeem met matchmaking fees evolueren? Niet noodzakelijk, vindt hij, maar elke intermediair moet voor zichzelf wel eerlijk de oefening durven maken. “Als de freelancers onder druk komen, moet je jezelf in vraag durven stellen. Klopt dat verhaal over de meerwaarde die je als tussenpartij biedt wel? Wat bied je concreet meer aan dan de matchmaking, wat kost dat en welke vergoeding vereist dat? Op basis daarvan kan je als tussenpartij zeer goed weten wat nodig is om rendabel te werken zonder te veel van de koek te nemen en de markt te ontwrichten. Momenteel is het té makkelijk geld verdienen en dat weerspiegelt zich in het aantal partijen: de intermediairs schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is een teken aan de wand dat het anders moet. We moeten opschuiven naar een model waarbij tussenpartijen hun kost eerlijk becijferen en transparant aan klant en freelancer aangeven welke vergoeding ze voor hun diensten in rekening brengen.”

Van transparantie naar een betere prijs

Het punt van The Maffia-baas is duidelijk, maar helpt het ook de opdrachtgevers vooruit of blijft het bij touwtjetrek tussen de freelancers en tussenpartijen? “Neen, de opdrachtgevers hebben alles te winnen bij meer transparantie”, besluit hij. “Wanneer een opdrachtgever beroep doet op een tussenpartij, kan hij veel meer uit die samenwerking halen als het model transparant en duidelijk is. Concreet ingeschat kan zo’n model een opdrachtgever tot 100 euro voordeel per dag opleveren bij het inhuren van een freelancer. Of hij kan voor een ongewijzigd budget meer ervaring in huis halen.”

Over het artikel:

Publicatie: 20 oktober 2020

Redacteur: Wouter Temmerman