Bij Strategie komt alles ‘from the heart’
Recent maakte Strategie het resultaat van zijn herpositionering bekend. Om de nieuwe filosofie – gebundeld in de baseline ‘from the heart’ – ook binnen het bureau verder uit te dragen, werkt het op opleidingsvlak samen met BAM. Vicky Willems, Connect Director bij Strategie, doet het verhaal.
Jullie kozen recent voor een herpositionering. Leg eens uit wat daarvan het resultaat is?
Strategie bestaat inmiddels 31 jaar en is nog steeds volledig onafhankelijk. Door de veranderende markt, de veranderingen van de klanten en de eindigheid van het denken in business units was het hoog tijd om ons in vraag te stellen.
Dat deden we samen met onze 65 medewerkers en in co-creatie met externe partijen: professoren, studenten, maar ook onze klanten en partijen als Google. Via meerdere sessies verfijnden we onze positionering.
We merkten dat drie zaken voor ons belangrijk zijn: onze eigen passie en ons ondernemerschap, een hart voor merken en een hart voor de klanten van die merken. Vandaar onze nieuwe baseline: ‘from the heart’. Als het hart de richting voelt, volgt het hoofd vanzelf…
Hoe past die nieuwe positionering bij de problematieken die adverteerders vandaag kennen?
Wij kijken altijd naar het hart van het probleem… En om dat op te lossen moeten het hart – het begrijpen van het merk en haar business – en het hoofd – het bereiken en meten van concrete doelstellingen – in balans zijn.
Dat betekent trouwens niet dat we alles zelf proberen op te lossen. Voor bepaalde diensten werken we samen met externe partners en voor andere vinden we zelfs dat we niet de meest geschikte partij zijn.
Onze eigen diensten bundelen we onder vier noemers: Connect, Design, Amplify en Monitor. Het merkdenken, interne communicatie en employer branding vallen onder de eerste noemer. Design slaat dan weer op de uitingen van het merk: brand identity, packaging design, retail design… Met creatief werk, activaties, CRM-activiteiten zorgen we voor Amplify. Hiervoor geloven we trouwens in een consistente always-on-aanpak, meer dan in een campagnestrategie.
Het resultaat van dat alles moet natuurlijk opgevolgd worden. Dat doen we binnen Monitor, waar we niet enkel de resultaten van onze acties meten, maar via de NPS (Net Promotors Score) ook de tevredenheid van onze klanten en het engagement van onze medewerkers.
Wat is de grootste moeilijkheid bij het denken ‘from the heart’?
De mindset moet veranderen. Dat geldt zowel voor onszelf en onze mensen als voor adverteerders. Een dergelijke manier van werken vereist veel meer samenwerken en niet langer denken in silo’s. Bij Strategie hebben we nog account teams, maar zijn alle andere medewerkers geclusterd binnen de vier domeinen. De experts zitten samen, zien elkaar meer en dat zorgt voor meer engagement.
Bezitten medewerkers wel de juiste skills in die nieuwe context?
Daar zit inderdaad nog heel wat potentieel. Op dit moment brengen we de behoeften in kaart en wijzen we budgetten toe.
De uitrol van ons opleidingsprogramma zal twee pijlers hebben: enerzijds werken we samen met BAM om oplossingen te bedenken die relevant zijn voor ons, maar ook voor de hele markt. De opleidingen staan immers open voor andere marketeers, die daardoor niet naar Brussel hoeven voor opleiding.
Anderzijds kijken we er ook holistisch naar: mensen zijn meer dan een job. Wanneer we iemand passie kunnen achterhalen, kunnen we kijken hoe we die ook binnen Strategie kunnen doortrekken. Zo rond ikzelf binnenkort mijn studies als gezondheidsconsulent af. De link met het belang van een interne cultuur is natuurlijk groot. Vandaar dat ik mij daar binnen Strategie op focus.
Hoe is ‘from the heart’ gelinkt aan meaningful marketing, het motto van BAM?
Wij willen merk en publiek bereiken. De enige manier om dat te doen is relevantie. Wie niet vanuit relevantie vertrekt, is niet meaningful en dat is een eindig verhaal.
Wij proberen die meaningful marketing trouwens zo ver mogelijk door te drijven. We hebben budget voorzien om proactief voor merken bepaalde trajecten op te zetten om na te gaan hoe zij hierin nog verder zouden kunnen gaan.