Ilse Van Dyck: “Dit jaar zullen we veel meer en breder communiceren over diversiteit”
Ook dit jaar maken de vijf think tanks van BAM zich op om de lijm te zijn tussen de activiteiten en de strategie van BAM. We polsen bij elk van hen wat er op de planning staat. Ilse Van Dyck zet sinds eind vorig jaar de lijnen uit bij de denktank Inclusion & Diversity.
Hoe ben je bij de denktank terechtgekomen?
In 2021 heeft BAM de switch gemaakt naar een structuur met think tanks en Isabel Verstraete heeft dan de FAM Expert Hub binnen BAM, die focuste op gender en diversiteit tussen mannen en vrouwen, hervormd naar een denktank. Ik ben lid van die think tank sinds de start en beheerde onder meer de sociale media ervan. Isabel besloot vorig jaar om de fakkel door te geven en ze vroeg me om haar op te volgen...
In welke mate krijg je in je professionele of persoonlijke leven te maken met dit thema?
Ik ben freelance digital marketeer en CMO (bij Pit&Pit, nvdr.). Ik ben geen consultant in DEI (Diversity, Equity & Inclusion), dus er is geen eigenbelang om deze ‘post’ in handen te nemen. Het komt volledig uit wereldverbeteringsdrang en omdat ik zelf het gevoel heb dat er een beter debat moet gevoerd worden rond diversiteit en inclusie. Daarnaast zijn er de persoonlijke ervaringen in mijn vakgebied. Ik ben vaak de enige vrouw in een directiekamer vol blanke mannen. Dat lijkt iets uit een ver verleden, maar dat is het niet helaas. Verder heb ik twee dochters en wil ik hen leren dat het geen verplichting is om te kiezen tussen je gezin en je carrière, alhoewel de realiteit dat soms natuurlijk anders beslist. Mijn man is van Tunesische afkomst en ook door zijn ervaringen sijpelt het thema mijn leven binnen.
Hoe is het thema vorig jaar geëvolueerd binnen de denktank?
De focus lag voornamelijk nog op gender. Dit jaar zullen we het thema verbreden en zullen we het in al zijn diversiteit behandelen. Het was mijn voorstel om te verbreden. We zullen rekening houden met verschillende factoren: afkomst, neurodiversiteit, gender, leeftijd, ... Dat laatste wordt trouwens vaak vergeten in onze sector en bij uitbreiding in onze maatschappij waar alles alsmaar sneller evolueert.
Wat staat er in 2023 op de agenda?
We zijn nog vele zaken aan het finetunen, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Maar marketeers mogen dit jaar veel communicatie over het onderwerp van onze denktank verwachten. Het verdient zichtbaarheid, maar het bestaat vaak uit gevoelige en moeilijke kwesties. Mensen zijn bang om erover te praten, uit vrees om fouten te maken of om als te ‘woke’ aanzien te worden. We willen er dus zelf veel over communiceren om zo de communicatie bij marketeers te vergemakkelijken. Daarnaast willen we een ‘state of inclusion’ creëren. Dat is een manier om de huidige staat van inclusie in het huidige marketinglandschap te onderzoeken. We zijn aan het praten met veel partners en organisaties die met inclusie en diversiteit bezig zijn.
Waarom is diversiteit en inclusie dit jaar belangrijk in marketing- en communicatiemiddens?
De huidige economische realiteit noopt ons om extra zichtbaarheid aan het thema te geven. We horen immers van vele experts dat bedrijven er minder in investeren of het even als minder prioritair zien, omdat CEO’s met de hoge inflatie en de dalende marges andere katten te geselen hebben. Dat houdt economisch gezien steek, maar net vanwege die uitdagende realiteit moeten we meer moeite doen om het op de agenda te blijven zetten.
Hoeveel leden telt de denktank momenteel en zoeken jullie nog extra personeel?
Momenteel zitten er zeven mensen in onze denktank, maar iedereen die met het onderwerp bezig is of ons wil vervoegen, is meer dan welkom. Het is vrijwilligerswerk, maar je kan kiezen in welke mate je je wilt inzetten. Je moet uiteraard wel een link hebben met marketing.
Vind je dat in het algemeen de juiste debatten worden gevoerd rond diversiteit en inclusie in de marketingsector?
Ik vind het belangrijk om, als je het over diversiteit en inclusie hebt, iets niet als juist of fout te bestempelen. Je zal hoe dan ook fouten maken, al eens een verkeerd woord gebruiken, iets zeggen dat als te woke aanzien wordt, … Dat is menselijk. Het is nu eenmaal een ingewikkeld thema. Het belangrijkste is om openminded te zijn, om te luisteren en te willen leren. Foute en juiste gesprekken bestaan dan niet, denk ik. Zodra je met het thema bezig bent, word je de facto blootgesteld aan veel meningen, commentaar en feedback. Heel wat zaken rond diversiteit en inclusie liggen erg dicht bij de identiteit van de mens. Je raakt dus altijd een gevoelige snaar. Neem bijvoorbeeld de discussies rond quota en positieve discriminatie of de moeilijke evenwichtsoefening tussen hoe je aan verandering begint, zonder die verandering eerst zelf door te voeren… Wat ik wel fout vind, is ‘tokenism’, louter symbolische inspanningen om te tonen dat je met diversiteit en inclusie bezig bent. Zoals je een plek in het managementcomité aanbieden omdat je toevallig de enige vrouw bent of aan ‘overexposure’ doen met mensen van kleur in de interne of externe communicatie.
Heb je ook in de denktank zelf al gemerkt dat het een gevoelig topic is?
In onze denktank zitten mensen die heel expliciet en open willen debatteren over het onderwerp, maar ook daar merk je veel animo in de debatten. Dat is prima! Het is vooral belangrijk om te tonen dat je mag discussiëren. In onze denktank zal niemand je terechtwijzen of zeggen wat je wel mag zeggen en wat niet. Verder heeft elk lid een specifieke kennis. De ene heeft zich gespecialiseerd in LGBTQ+ thema’s; iemand anders is met neurodiversiteit bezig. Dat zorgt vaak voor diverse denkbeelden en dus open debatten.
Wat houdt neurodiversiteit exact in?
Dat soort diversiteit wordt soms over het hoofd gezien, omdat het geen uiterlijk kenmerk is. Het gaat om mensen met ADHD of autisme bijvoorbeeld. Zij denken en handelen soms wat anders dan de middenmoot. Hun werkomgevingen en onze maatschappij zijn daar vaak niet aan aangepast. Voorbeelden van bedrijven die er op inzetten zijn Carrefour en Delhaize met hun prikkelarme winkeluurtjes of NMBS met zijn stiltewagons.
Ben je zelf geïnspireerd door bepaalde organisaties of personen die met dit thema bezig zijn?
Ik vind Hanan Challouki, die in onze denktank zit, zeer inspirerend. Ze heeft het thema inclusieve communicatie eigenhandig en op een brede manier kunnen implementeren in onze sector en zo het debat geopend.