Influencer marketing houdt jongeren #inhunkot

Blijf in uw kot is de boodschap en media is de tool bij uitstek om mensen de boodschap te laten horen. Gemiddeld zitten we een uur langer voor de televisie en voor radio zijn de luistercijfers gestegen met 25%. Maar bereiken we jongeren op dezelfde manier als 50-plussers? Niet volgens Yasmin Vantuykom, CEO en oprichtster van Efluenz. Zij zocht en vond het antwoord in influencer marketing.

Jongeren_600-200

 

Het is onterecht om jongeren te bestempelen als de grote ongehoorzamen tijdens COVID-19, stelt Yasmin Vantuykom. “In iedere generatie zijn er mensen die er hun voeten aan vegen. Maar als je naar de pers kijkt dan valt de negativiteit rond deze leeftijdsgroep sterk op. Volledig onterecht. Dat ze minder vatbaar zijn voor het virus betekent niet dat ze geen verantwoordelijkheidszin hebben ten opzichte van ouders en grootouders.”

Maar jongeren hebben nood aan afwisseling, diversiteit en creativiteit, met name omdat hun attentiespan is korter dan die van andere generaties. Een journaal van 40 minuten is te lang, is te saai en gaat te traag. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie krijgen, daar gaat het om. Sinds de aanvang van de lockdown is het gebruik van social media zelfs met 20% gestegen. “Uit social media halen jongeren plezier”, verduidelijkt Yasmin. “Op Instagram gaat het echt om samenhorigheid. Tips en tricks, inspiratie en vooral #samentegencorona.”

Stad Antwerpen

Efluenz zet dan ook bewust influencers in om jongeren te bereiken, zoals voor Stad Antwerpen. “De campagne kwam bij ons terecht net voor het weekend dat het voor de eerste keer echt goed weer was tijdens de lockdown”, vertelt Yasmin. “Stad Antwerpen wou niet dat iedereen plots op straat zou komen omdat ze geen tuin of terras hebben. Via influencers toonden wij jongeren wat ze allemaal konden doen binnenshuis. Van piano- en tekenlessen, over fitnessoefeningen, tot kooktips. Ook interactie met volgers was belangrijk. Iemand die zich eenzaam voelde en het mentaal wat moeilijker had, kon gemakkelijk een babbel beginnen met een van onze influencers.”

De campagne bereikte meer dan 100.000 unieke personen en ongeveer 4.000 mensen bezochten de webpagina van Stad Antwerpen op zoek naar mogelijkheden om zich bezig te houden. Maar dat zijn niet de enige indicatoren. “Volgers hadden geen ‘whatever’-gevoel om daarna naar de volgende story door te spoelen. Influencers ontvingen ook berichten van mensen die hen gelijk gaven of die aangaven dat ze het niet oké vonden om nog steeds groepjes op straat te zien”, vertelt Vantuykom. “En ook van de kant van onze influencers was er heel wat bereidwilligheid. Zij beseffen hoe belangrijk dit alles is en hoeveel invloed zij hebben op hun volgers. Zij spelen een positieve rol zodat volgers voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

Naast Stad Antwerpen kloppen ondertussen ook andere steden aan bij Efluenz. Brussel is er één van. “Elkaar zo lang niet kunnen zien, maakt het voor iedereen moeilijk. Hoe kan je contact houden met grootouders of met een buur die wat ouder is? Stuur ze een briefje of hou een Skype gesprek. Daar zal deze influencer campagne rond draaien.”

Een nieuwe romance

Yasmin Vantuykom ziet dan ook een mooie toekomst voor de relatie tussen overheden of bedrijven en influencer marketing. “Het gebeurt niet vaak dat één boodschap verspreid moet worden naar de hele bevolking. Ineens beseffen overheden en bedrijven dat het niet voldoende is om een bericht in het nieuws te tonen. Zo bereik je jongeren niet.”

‘Matching’ speelt een significante rol in deze relatie. Een klant moet niet enkel de influencer valideren, de influencer moet de klant ook valideren. “Samenwerken met een influencer die niet 100% overtuigd is van je boodschap… daar bereik je niets mee. Pas als een influencer volledig achter je merk staat, zullen volgers dat ook doen. Zij kiezen voor een influencer en dus kiezen ze ook wat ze te zien krijgen. Dat is een compleet andere manier van denken en reclame maken.”

Toch blijft het moeilijk om de controle los te laten. “Bedrijven kunnen amper feedback geven en hebben weinig controle over de boodschap en de manier waarop deze gebracht wordt. Influencers maken er hun eigen ding van. Precies daarom ligt het engagement zoveel hoger. De volgers waarderen de tone of voice van de boodschap omdat influencer marketing specifiek gericht is naar de gebruiker.”

Tijd van scepticisme is voorbij

De campagnes ten tijde van corona geven aan dat influencer marketing In de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid is. Ook serieuze merken, zoals bedrijven uit de bankensector en ngo’s, doen er beroep op. “Het beeld van de blondine die lippenstift verkoopt, is maar deels correct. Maar ze verkoopt wel beter dan reclamespots. De generaties boven ons beseffen dat misschien niet, maar ‘marketing for the good’-trends zoals zero waste, het kopen van tweedehands kleren en inzamelacties voor ziekenhuizen werden allemaal gelanceerd door influencers.”

De conclusie van Yasmin Vantuykom is duidelijk. “Ik ben blij dat mensen en bedrijven beseffen dat nieuws ook via andere kanalen kan lopen. Social media is gratis en bereikbaar voor iedereen. Je hoeft er slechts aan te wennen. En het lacherige… Ik snap het, maar dan zit je wel een aantal jaar achter. Voor mij is dat al lang verleden tijd.”

 

 

Over dit artikel:

Publicatiedatum: 28 april 2020

Redacteur: Erlijn Mostinckx

Met dank aan: Efluenz, Yasmin Vantuykom