Innovatie: de 5 lessen van Pieter Daelman
Met zijn boek ‘Van tanker naar speedboot’ wil Pieter Daelman (zaakvoerder van Bedenk en gastprofessor creativiteit en innovatie aan KdG) bedrijven aanmoedigen om een participatieve innovatiecultuur op te zetten. Het is ons Marketing Book of the Month. Daelman vat zijn boek samen in 5 lessen.
“Innovatie gaat over veel meer dan brainstormen”
“Er zit een dualiteit in de houding van organisaties tegenover innovatie. Ofwel hebben ze er schrik van, net omdat het zo haaks staat op managen. Managen is het beperken van risico, innovatie is net dat risico durven nemen. Ofwel staat innovatie gelijk aan een ideeënwedstrijd, een brainstorm. Kortom, ofwel doen ze het niet, ofwel pakken bedrijven het weinig professioneel aan. Logisch, want in managementopleidingen is er weinig aandacht voor innovatie.”
“De fuzzy front end valt te managen”
“Als je het innovatieproces ontrafelt, valt het uiteen in twee grote delen: het komen tot ideeën en vervolgens het uitwerken van ideeën. Het tweede deel jaagt weinig mensen angst aan. Je gebruikt er immers technieken voor die overeenkomen met wat we in management kennen. Maar het eerste deel, the fuzzy frond end, is voor heel wat mensen ontastbaar en ongrijpbaar.
Maar, goed nieuws, ook dit kun je managen. Door ervoor te zorgen dat er vanuit je organisatie een continue stroom van ideeën opborrelt, zodat je innovatiefunnel continu en breed gevoed wordt. Door je te baseren op een model – bijvoorbeeld het Cromax-model – waarin je met verschillende parameters rekening houdt.”
“Innovatie werkt het best als het participatief is”
“Innovatie is niet iets waar enkele mensen in een hoekje mee bezig zijn, het brengt pas iets op als er in het bedrijf een innovatiecultuur heerst. Wat meteen inhoudt dat innovatie best niet van buitenaf komt.
Zo’n cultuur krijg je door participatief te werk te gaan. Wat als startpunt goed werkt, zijn bootcamps of design sprints. Je werkt dan met een pop-up innovatieteam met medewerkers uit verschillende afdelingen. Andere medewerkers zien wat ze doen, het respect groeit en ook de openheid neemt toe. Zo versterk je het intern weefsel binnen de organisatie en kan je ook andere mensen betrekken. In die zin is innovatie een holistisch gegeven.”
“Innovatie draait om vertrouwen”
“Wie op zoek gaat naar een innovatiecultuur, moet veel belang hechten aan vertrouwen. Als manager moet je het durven loslaten en het in handen geven van een aantal medewerkers. Niet gemakkelijk, zeker niet in iets dat zo onzeker is als innovatie. Je moet dus vertrouwen geven. Maar je moet ook vertrouwen krijgen. Om ideeën uit te werken. Daarbij is een langetermijnvisie heel belangrijk. Die laat dat toe. Vervolgens is het heel belangrijk om goed te communiceren over de ervaringen en het proces. Zo zal het vertrouwen toenemen.”
“Leer langzaam beslissen”
“In klassiek management is het cruciaal om snel, risicoloos en veilig knopen door te hakken. Innovatie loopt anders. Je zal keuzes moeten maken, maar je zal altijd vooroordelen hebben, de zogenaamde ‘bias against creativity’. Hoe sneller je een beslissing wil nemen, hoe groter dat vooroordeel zal zijn. Je kan het enkel opzijzetten als je er je tijd voor neemt. Dus… in innovatie is traag beslissen goed.”
Koop het boek