Friends of Search: op zoek naar de perfecte ‘search’
Beschikken over een geavanceerde website, is goed. Maar ervoor zorgen dat hij perfect gereferentieerd is zodat klanten en prospecten hem probleemloos vinden, is nog beter. ‘Friends of Search’, het evenement dat op 5 februari plaatsvond in Brussel, kon dan ook rekenen op veel belangstelling.
Oorspronkelijk was ‘Friends of Search’ gebaseerd in Nederland, maar het concept kreeg navolging en streek neer in Brussel. “Marketeers geven al jaren aan dat ze almaar meer behoefte hebben aan conferenties met zoveel mogelijk achtergrond rond search (PPC) en organische search (SEO). Daarom startten we in 2014 met ‘Friends of Search’ in Nederland. In Amsterdam neemt het aantal deelnemers elk jaar toe, terwijl onze Belgische collega’s ons om een soortgelijk evenement in Brussel vroegen. Want ja, search is wel degelijk een van de essentiële topics voor bedrijven vandaag”, aldus Eduard Blacquière die het programma van ‘Friends of Search’ samenstelt.
Rijke en gevarieerde content
Dat wordt bevestigd door Jean Sprimont, digital marketing expert bij ‘Media*A’, docent en serial entrepreneur: “Experten in search in het algemeen kunnen op maar weinig events van hoog niveau in België terecht. We zijn vooral naar hier gekomen om specialisten te ontmoeten en hun visie te ontdekken.”
“Aangezien Universem een digitaal marketingbureau is dat zich toelegt op SEO en content marketing, online advertising en analytics, is het belangrijk dat onze medewerkers hun kennis en knowhow op dat vlak voortdurend kunnen bijschaven en uitdiepen. Dit evenement is dus ideaal. Zowel voor onze werknemers als voor de klanten die we hebben uitgenodigd, was het een zeer verrijkende dag”, aldus Laura De Vroede, advertising consultant bij Universem.
Een klein minpuntje valt er te rapen bij Securex en digital marketeer Marie Dalleur. “We bieden meerdere producten, waardoor search binnen onze activiteiten nog belangrijker wordt. Toch ben ik soms op mijn honger blijven zitten wat betreft echte oplossingen, hoewel elke spreker wel degelijk een aantal best practices gedeeld heeft, maar vaak zonder echt in detail te treden. Daarmee leek het soms te weinig.”
In de praktijk trok elke deelnemer natuurlijk zijn eigen lessen, al naargelang zijn interesses en expertise. “Ik heb twee uiteenzettingen gevolgd over twee welbepaalde cases, zegt Geoffroy Picard, digital marketing manager bij Securex. “Dat waren Brussels Airlines en Tui. Echt veel cijfers hebben ze niet gegeven, maar het was toch heel interessant om hun situatie over te zetten naar die van Securex en zo na te gaan of voor ons de tijd rijp is om bijvoorbeeld ons hele ‘search’ luik te in-housen. De dag heeft onze bedenkingen en visies wel degelijk verrijkt.”
Jean Sprimont legt uit: “Bepaalde sessies zijn me bijgebleven, zoals die van Dieuwerke Antoons over de crawl problematiek en het massacontentbeheer op de site bol.com. Of de speech van Bastian Grimm over zijn SEO-laboratoriumexperimenten. Ik heb onthouden dat Google volgens die tests de content van een iframe altijd, zelfs in cross-domain, toekent aan de site die de iframe host. Ik wist wel dat het risico bestond, maar ik had nog nooit gezien wat voor negatieve impact dat kon hebben inzake content property en gedupliceerde content. Dat is een gat in de beveiliging en een vervelende ‘buitenkans’ voor black-hats. Dat zijn SEO-referentieerders die twijfelachtige technieken gebruiken om traffic te winnen. Enkel een self-referencing canonical tag zou dat probleem kunnen oplossen, maar dat wordt vaak vergeten.”
Laura De Vroede van haar kant was vooral onder de indruk van de bijdrage van Martin Röttgerding (Bloofusion): “Zijn presentatie was heel concreet. En de manier waarover hij het over ad customisation had, bleek zeer vernieuwend. Ik zag meteen een aantal klanten op wie ik dat zou kunnen toepassen.”
En daarna?
Dit soort evenementen is inderdaad bedoeld om vooruit te blikken op een nabije of verre toekomst. En te anticiperen. “Of het nu is voor Google Ads of andere reclameplatformen, ik denk dat er een almaar belangrijkere rol weggelegd is voor automatisering. Dat proces gaat onze jobs sneller transformeren dan we denken”, vervolgt De Vroede. Kortom, de toekomst van search is nog op zoek naar zichzelf, maar ze wordt in elk geval gevarieerd, divers en sowieso innoverend.
Over dit artikel
Publicatiedatum: 12 maart 2020
Redacteur: Frederic Petitjean