De job van… Video Content Producer

Ze boomen geweldig, de bureaus die zich specialiseren in video content. 87seconds is er zo een van. Wij gingen er op zoek naar een Video Content Producer voor een babbel over zijn job.

 

 

 

 

Frederic De Decker_600-250

 

Video is hot dezer dagen. Bedrijven als 87seconds doen niet anders dan het maken van videocontent, voornamelijk voor online gebruik. “Video maken wordt alsmaar toegankelijker”, zegt Frederic De Decker, Video Content Producer bij 87seconds. “Ook kleinere adverteerders kunnen ermee aan de slag. En dat met een fractie van het budget dat je nodig hebt voor een tv-commercial.”

We komen bij Frederic De Decker terecht omdat we willen achterhalen wat een Video Content Producer exact doet, hoe het er achter de muren van een bedrijf als 87seconds aan toe gaat.

Maar vooraleer op zijn job te focussen, geeft De Decker nog enkele bijkomende argumenten voor het succes van video: “Het bereik van video is de afgelopen jaren ook enorm toegenomen. En bovendien weet je via digitale kanalen en sociale media als Facebook en YouTube heel accuraat wie jouw video wanneer gezien heeft. Als marketeer krijg je zo waardevolle data in handen om aan te tonen wat het oplevert.”

Video-achtergrond een must

Laat ons toch even teruggrijpen naar de functie die Frederic De Decker uitoefent. Een Video Content Producer is de contactpersoon van de klant van het begin tot het einde van het proces. “Hij is de eerste persoon die je spreekt als je met ons in contact komt en hij is ook diegene die je de laatste mail rond het project stuurt”, verwoordt De Decker het zelf.

Hij begeleidt dus de productie. Hij is geen technisch of creatief profiel, maar een video-achtergrond is vaak wel een must. In het geval van De Decker is het zelfs iemand die zelf videomontage in de vingers heeft. “Al ben ik wel de uitzondering”, geeft hij meteen mee. “Vaker gaat het om mensen met een marketing- of journalistieke achtergrond.”

Frederic De Decker haalde aan het RITCS een diploma Audiovisuele Assistentie, tegenwoordig gekend als Audiovisuele Productie. “Een dergelijke opleiding geeft je een voorsprong, maar ook niet meer dan dat”, klinkt het. “Dit vak is er eentje dat constant evolueert. Continu bijscholen is dus een must. Dat doen we op congressen als IBC in Amsterdam, op Digitial First of het BAM Marketing Congress, maar ook via workshops, soms ook met externe sprekers, die we geregeld organiseren op kantoor en de inspiratiekanalen op onze interne communicatietool Slack. ” Vermits het bureau intussen in 5 landen actief is en zo’n 80 medewerkers telt, wordt er wel wat gedeeld en halen we heel wat inspiratie uit projecten die op andere markten tot een goed einde werden gebracht.

“Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen”

Tot slot vragen we De Decker wat de leuke en minder leuke kanten aan zijn job zijn. “Diversiteit”, luidt het antwoord op de eerste vraag. “Het klinkt als een cliché, maar het is wel zo. Vanochtend zat ik bij een multinationaal B2C-merk met ambitieuze doelstellingen; in de namiddag was ik interviews aan het afnemen in de financiële wereld. En vorige week was ik in Zwitserland een grote productie aan het filmen in een managementschool gespecialiseerd in hospitality.”

 De deadlines bevinden zich dan weer aan de andere kant van het spectrum. “Het is natuurlijk part of the job”, zegt De Decker, “maar extreem korte deadlines kunnen soms voor stress en frustratie zorgen. Als motiveren ze natuurlijk ook. Je merkt dat de deadlines steeds korter worden. Gelukkig kunnen we daar open met onze klanten over communiceren.”

 

Over "De job van..."

In de rubriek “De job van….” wil BAM graag de marketing community kennis laten maken met de brede waaier aan functies die er binnen marketing zijn. Hiervoor zoeken we leden die ons hun verhaal doen van de mens achter de (soms ronkende) functietitel.