Boektip ‘The Ripple Effect’: Joke Claessen veroorzaakt deining
Met The Ripple Effect heeft Joke Claessen haar eerste boek op de wereld losgelaten. Het moedigt merken en organisaties, groot én klein, aan om via marketing en communicatie hun positieve impact te laten uitdeinen. Wij waren bij de boeklancering van ons Marketing Book of the Month in januari en blikken terug én vooruit.
|
Midden december 2024. Een bitterkoude avond, waar elke aanwezige bij de boekvoorstelling van The Ripple Effect willens nillens mee kennismaakte… Wie Joke Claessen aan het werk wilde zien en horen kreeg er immers een fijne avondwandeling door de Plantentuin in Meise bij.
|
Plaats van afspraak was immers de Groene Ark, een nieuw paviljoen in de Plantentuin. “Hier bewaren en kweken ze planten die met uitsterven bedreigd zijn”, klinkt het bij Karel Vinck (Finch Collective). “Veel symbolischer worden locaties niet snel.”
“Wat een perfecte plek voor een boek over positieve impact”, toont ook duurzaamheidsstratege Catherine Louies (Sustainabiss) zich enthousiast. “Deze unieke plek toont niet alleen de schoonheid van de natuur, maar herinnert ons ook aan onze verantwoordelijkheid om in actie te komen en positieve impact na te streven.”
Weg met greenhushing, leve de rimpelingen
De schare toehoorders waren natuurlijk niet enkel voor de – bedreigde – natuurpracht gekomen, ze wilden horen wat Joke Claessen te vertellen had.
Haar verhaal begon met greenhushing, die de realiteit voor vele bedrijven tegenwoordig meegeeft. De term staat haaks op greenwashing – claimen duurzamer te zijn dan je in werkelijkheid bent – en gaat over het feit dat bedrijven niet durven te vertellen welke duurzaamheidsinitiatieven ze nemen. Uit angst om van greenwashing beschuldigd te worden.
Volgens Joke Claessen is dit een groot risico. “Ze deed een oproep aan alle aanwezige marketeers om wat ze doen wél zichtbaar te maken”, herinnert zich Karel Vinck. “Zodat hun rimpelingen zichtbaar worden voor een breed publiek en ze authentieke merken en leiders van verandering worden.”
“Goed doen zit niet enkel in gedachten, het zit in actie”, voegt Ann Maes (FLRSH) toe. “En wat Joke duidelijk meegaf, is dat die actie van iedereen kan komen. Iedereen kan een druppel zijn. Je hoeft geen influencer te zijn. Ze is trouwens zelf een treffend voorbeeld van hoe je die druppel kan zijn en die deining kan veroorzaken.”
Impactnarratiefmodel met 5 stappen
De vraag is natuurlijk hoe je die druppel wordt en voor deining zorgt. Daarvoor ontwikkelde Joke Claessen een cirkelmodel, dat de rimpelingen op het water symboliseert. Het gaat van de druppel (storybeing) naar storytelling en storydoing. Nog straffer is ervoor zorgen dat je verhaal wordt doorgegeven. Dat kan via storyliving en storyacting.
Karel Vinck vertelt hoe dat zowel tijdens de presentatie als in het boek overkomt: “Het cirkelmodel voelt heel vertrouwd aan, en daar zit de kracht. Stap voor stap en telkens met een inspirerend voorbeeld neemt ze de lezer mee in haar Impactnarratiefmodel.”
Hij gaat verder: “Stapsgewijs toont ze hoe je alle stakeholders kan meenemen in een enthousiasmerende verandering. Dat is geen top-down-verhaal, maar een verhaal dat gelooft in de kracht van het individu. Een individu dat deel blijft uitmaken van de organisatie, ook dat is een verademing. Want zeven op de tien mensen willen immers dat hun job een of andere maatschappelijke impact heeft.
Voor marketeers én individuen
Catherine Louies ziet hoe het verhaal past in de duurzaamheidstransformatie van bedrijven: “Ik geloof zeer sterk in de kracht van meer transparantie maar ook in de essentiële rol van storytellers in de transformatie naar een betere toekomst. Die storytellers kunnen marketeers zijn, maar ook jij en ik die met hun eigen verhaal een bredere impact willen creëren. Want dat is precies wat we nodig: verhalen en acties die het natuurlijke en logische pad tonen, maar die tegelijkertijd inspireren en een krachtige kettingreactie van positieve verandering in gang zetten. Dit boek slaagt er op prachtige wijze in om die vonk te creëren die nog meer verhalen en impactvolle daden aanwakkert.”
“The Ripple Effect is – net als Joke – een bijzonder positief boek en dat doet deugd”, voegt Ann Maes toe. “We leven in de transforming twenties, een tijd van diepe verandering die onrust en ongemak met zich meebrengt. Joke laat zien dat je ook in die woelige context rust en betekenis kan creëren door zelf een positieve ‘ripple’ in gang te zetten. Dat vind ik zonder meer een onweerstaanbare sexy uitnodiging. Het boek brengt structuur en perspectief: een cadeautje voor ons allemaal.”
Bestel een exemplaar van The Ripple Effect >