Het succesrecept van AKQA, Digital Agency of the Year
Vorige maand groeiden de IAB MIXX Awards uit tot de grote veroveringstocht van AKQA Brussels, tot voor kort bekend als FamousGrey. Van de 50 awards die de jury uitreikte, sleepte het bureau er maar liefst 16 in de wacht – waaronder 10 Gold Awards. De titel van Digital Agency of the Year was een logische kers op de taart. Benieuwd naar hun succesrecept, praten we met Chief Creative Officer Peter Ampe en Head Of Digital Joachim François.
De oogst van AKQA op de IAB MIXX Awards was groot, zéér groot. Maar kwam dat ook als een verrassing? “We hadden het absoluut niet verwacht, maar wel gehoopt”, klinkt het bij Joachim Francois. “We schreven ons beste werk in, maar dat doet natuurlijk iedereen.” “We hebben alleszins aan elke campagne keihard gewerkt”, blikt Peter Ampe terug. “Het is altijd zaak om een inschatting te maken: welke campagnes zouden het goed kunnen doen? En dit jaar bleken alle campagnes die het goed zouden kunnen doen, effectief te scoren en de verwachtingen zelfs te overtreffen.”
Synergie tussen strategie en resultaat
Een grote oogst begint bij sterke campagnes en vervolgens een goede selectie aan cases, afgestemd op de categorieën van de MIXX Awards. “Elke categorie heeft haar eigen specifieke vereisten of variabelen”, legt Peter uit. “Daarom moet je zorgvuldig afwegen welke campagnes het best bij welke categorie en subcategorie passen. Om dan voldoende tijd te investeren in de uitwerking.”
“Een goed geschreven case vraagt toch al gauw vier à acht uur werk”, schat Joachim de tijdsbesteding in. “Zeer belangrijk in die argumentatie zijn de doelstellingen en de uitkomst van een campagne, want het strategische luik en de resultaten staan samen in voor 60% van de punten.” “Gelukkig nemen we de synergie tussen strategie en resultaat sowieso al mee bij het bedenken van ideeën”, aldus Peter. “Op die manier beantwoorden onze campagnes automatisch aan de criteria en de vraag naar een ambitieuze benadering.”
De ideale mix
Gevraagd naar hun geheim noemen ze niet enkel het soort werk dat AKQA levert, maar ook de manier van samenwerken die het bureau typeert. “We hebben heel wat expertisedepartementen in huis”, licht Peter een tipje van de sluier. “Door die te laten samenwerken, creëren we een bepaalde sweet spot. Daarin schuilt de magie. Want als je digitaal en creatie en PR verenigt, ontstaan digitaal innovatieve ideeën die bovendien een weerslag hebben in de maatschappij.”
“Waar traditionele bureaus het soms moeilijk hebben om digitaal werk te ontwikkelen en het digitale bureaus al eens ontbreekt aan creativiteit, ligt ons DNA echt in het midden”, valt Joachim zijn collega bij. Een goed evenwicht tussen het digitale en het conceptuele is dus belangrijk, maar lang niet de enige noodzakelijke mix. “Ook die van creatie en media mag je niet onderschatten. We kiezen ervoor om het mediagedeelte intern vast te pakken voor bepaalde merken, zoals bij onze winnende Veolia-case (Pulse of Nature, red.). Ook werken we vaak samen met de mediabureaus hier in de WPP-toren. Dat maakt het eenvoudiger om waar nodig flexibel bij te sturen, wat uiteraard cruciaal is binnen onze resultaatgerichte aanpak.”
Creative technologist
Ook in een zoektocht naar de beste digitale cases van het jaar gaat een essentiële menselijke component schuil. Het misschien wel allerbelangrijkste evenwicht van allemaal, is dat tussen innovatie en de menselijke toets. Joachim geeft het voorbeeld van de Helan-case, die goud won in ‘Digital MarTech & Innovation - Best Use of AI’ maar om veel meer dan technologie draait. “Een ziekenfonds dat ook aandacht besteedt aan mentaal welzijn maakt écht het verschil. Technologie is dan gewoon het middel en zeker niet het doel.”
Desondanks blijft innovatie belangrijk, zowel in het kader van de IAB MIXX Awards als om relevant te blijven als adverteerder. “Innovatie is altijd moeilijk en altijd een beetje pijnlijk. De Veolia-case mag dan wel alles gewonnen hebben, er ging op vlak van data een pittig traject aan vooraf. Qua creatie moesten we daardoor soms een paar stappen terugzetten, en omgekeerd.” Peter: “Innovatie is bij ons een state of mind, die wordt gevoed door de creative technologist. Die stimuleert continu anderen binnen het bureau om innovatief te zijn, bijvoorbeeld door mini-seminaries te geven over nieuwe technologieën.”
Durf
Nog een laatste facet van de succesformule van AKQA Brussels, is dat het bureau zich profileert als een verzameling creative entrepreneurs. “We durven dingen proberen”, duidt Peter die term, die draait rond ownership, verantwoordelijkheid en natuurlijk vernieuwende creativiteit. “En dat lukt alleen als je klanten in die innovatie durven meegaan.” “Het is inderdaad een team effort, waarbij een wederzijds vertrouwen tussen bureau en klant van zéér groot belang is”, besluit Joachim.