Kussen voor de energietransitie
Met onder andere kussende ministers en mobiele windmolens op muziekfestivals zet Bolt al enkele jaren zijn pleidooi voor lokale groene energie kracht bij. Een duik in de marketingaanpak.
Bolt Energie is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een op zijn zachtst gezegd opvallende speler op de Belgische energiemarkt. Het bedrijf kwam in 2019 op de markt met een voor de sector vrij disruptief idee. Het was het allereerste energieplatform op het Belgische stroomnet dat gebruikers de kans bood om energie rechtstreeks te kopen van lokale, groene opwekkers. Op die manier wou het lokale groene energie toegankelijk en transparant maken voor iedereen en de energiemarkt uitdagen om meer te doen voor de planeet.
Tegen de stroom in
Daarbij hoorde meteen ook een raak gekozen slogan: ‘Tegen de stroom in’. Die slogan is voor Bolt meer dan een leuke woordspeling, vertelt Thomas Hendrickx, Head of Marketing bij Bolt Energie. Het bedrijf wist dat het zich moest onderscheiden in een relatief conservatieve sector en tegen de stroom ingaan werd dan ook de kern van de strategie. “De energiemarkt is een saaie sector”, zegt hij. “Vergelijk het gerust met verzekeringen: mensen willen er liefst niet te veel mee bezig zijn, tenzij op momenten dat het echt nodig is.” Bolt Energie koos net daarom voor een aanpak die de energiemarkt uit de sleur wou halen door te laten zien dat verandering niet alleen noodzakelijk is, maar ook spannend en aantrekkelijk kan zijn.
Voor Thomas en zijn team draait het om het creëren van impact door de klant centraal te stellen. “We willen de energiemarkt veranderen door duurzame energie mainstream te maken. Niet alleen als een nicheproduct voor de groene consument, maar als de norm voor iedereen”, vertelt hij. Dit idee komt tot uiting in een marketingstrategie die sterk leunt op earned media, opvallende samenwerkingen en campagnes met een snuifje guerrilla.
De kracht van earned media
Bolt Energie toonde van meet af aan een goede feeling voor het verkrijgen van media-aandacht met opvallende en vaak gedurfde acties. Te beginnen met de #stopsjoemelstroomcampagne, waarvoor Bolt zogenaamde garanties van oorsprong terugbracht naar IJsland. Het wou op die manier duidelijk maken dat de certificaten niets bijdragen aan een groene transitie en dat het waardevol kon zijn om sjoemelstroom in te ruilen voor lokale groene stroom. “We doen geen marketing om marketing te doen, maar we creëren echte waarde en gebruiken deze samenwerkingen om een groter publiek te bereiken”, blikt Thomas Hendrickx vijf jaar na datum terug op de eerste spraakmakende actie. Later zouden nog enkele eyecatchers volgen, maar intussen bouwde Bolt naarstig aan een mooi pallet van samenwerkingen, bijvoorbeeld via aanwezigheid op zomerfestivals. Shared value creëren dus…
Top op the bill was de windmolen die vorige zomer ’s lands grootste festival, Rock Werchter, van energie voorzag. Thomas Hendrickx benadrukt dat Bolt op de festivals niet zomaar als sponsor optreedt. “We willen vooral helpen om deze evenementen op lokale groene energie te laten draaien, met zonnepanelen, batterijen of zelfs een windmolen zoals op Werchter. Dit soort samenwerkingen hebben een echte impact, benadrukken de waarde van onze aanpak en onze authenticiteit.”
Lokale stroom communities
Een ander speerpunt in de propositie van Bolt is de community van lokale producenten en gebruikers waaraan het naarstig timmert. Bolt wil mensen niet alleen als klanten winnen, maar hen ook betrekken bij duurzame initiatieven. Een mooie illustratie in deze richting was de Zonnetuin in Brugge, een project waarvoor Bolt samenwerkt met de lokale gemeenschap om een zonnepark te ontwikkelen. Het doel is om 3.420 zonnepanelen te installeren op het dak van het Brugse bedrijf Tyles. De aankoop van de zonnepanelen wordt mogelijk gemaakt door een investering in groep, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Een mooi voorbeeld van een holistisch initiatief.
“De deelnemers dragen samen bij aan de verduurzaming van hun stad en genieten elk van de voordelen van zonne-energie via Bolt”, klinkt het. “We brengen verschillende gemeenschappen samen om gezamenlijk energieprojecten te realiseren. Het is een stap in de richting van een bredere maatschappelijke betrokkenheid. Duurzame energie is niet alleen een keuze, maar een beweging. We creëren een omgeving waarin mensen zich actief kunnen inzetten voor de toekomst van energie.”
Customer service
Uit de Meaningful Brands studie die mediabureau Havas in het voorjaar van 2024 op de wereld losliet, bleek dat Bolt erin geslaagd is om zich als een premium merk binnen de Belgische energiemarkt te positioneren. Havas omschreef Bolt als één van de topmerken dankzij zijn transparantie, integriteit en respect voor de consument.
“We hebben altijd gefocust op transparantie en respect voor de klant”, reageert Thomas. “Iedereen bij Bolt start op customer service om echt te begrijpen wat de klant doormaakt. Dat maakt een verschil.” De nadruk op klantgerichtheid en transparantie heeft Bolt geholpen om het vertrouwen van consumenten te winnen.
Bolt deed daarnaast slimme investeringen in technologie en design om een premium ervaring te bieden. “We hebben veel aandacht besteed aan de user experience van onze portal, zodat klanten gemakkelijk toegang hebben tot al hun informatie. Door als start-up snel te kunnen schakelen, kunnen we innovaties sneller implementeren dan de grotere spelers.”
Kussende ministers
De vraag blijft of het premium imago ook iets in gang zet in die eerder vastgeroeste energiesector. Thomas Hendrickx is ervan overtuigd dat Bolt de lat hoger heeft gelegd, niet alleen voor zichzelf maar voor de hele sector. “Voordat wij actief werden, was het nauwelijks gebruikelijk om over lokale stroom te praten. Nu zie je dat het ook een belangrijk aspect is geworden in het verhaal van grote spelers als Engie en Total Energies. We zien onszelf als een luis in de pels van de grote spelers, die nu moeten volgen. We willen die sector een richting geven en hopen dat we met ons lokale stroomaanbod en met onze opvallende campagnes een groter verschil kunnen maken.”
Wat die opvallende campagnes betreft spanden de kussende politici van Bolt intussen al tweemaal de kroon. In 2022 liet het Vlaams milieuminister Zuhal Demir en federaal Energieminister Tinne Van der Straeten tongzoenen, in 2024 viel die eer de beurt aan Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez, als winnaars van de verkiezingen. Met de knap vormgegeven beelden wilde Bolt niet alleen de klimaatproblematiek op scherp stellen, maar liet het ook zien hoe politieke samenwerking cruciaal is om duurzame verandering te realiseren. “Het is typisch Bolt om maatschappelijke thema’s te koppelen aan sterke visuele statements,” legt Thomas uit. “We willen mensen niet enkel energie leveren, maar hen ook activeren en aanzetten tot nadenken.”
Bolt heeft in vijf jaar tijd zijn plek meer dan veroverd in het Belgisch energielandschap en heeft bovendien ook een woelige energiecrisis overleefd. Voor de komende jaren wil het met eenzelfde aanpak verder timmeren aan die weg; “We blijven ons richten op duurzame innovatie en het uitbreiden van onze community.” De focus ligt op het verder ontwikkelen van het platform en het faciliteren en realiseren van duurzame energieproductie. “We willen niet alleen een leverancier van energie zijn, maar een platform dat consumenten actief betrekt bij de energietransitie.”