Voorbijgangers die eind oktober 2023 langs de Kalandeberg in Gent wandelden, moeten zich hebben afgevraagd of ze de lancering van de allernieuwste iPhone of Playstation hadden gemist. Niets bleek minder waar. De meterslange wachtrij in de binnenstad was te danken aan WONDR, een merk van plasticvrije verzorgingsproducten. Denk aan deodorant, gezichtsmaskers, scrubs, body butter, herbruikbare wattenschijfjes, lippenbalsem, shampoo en meer. Naast de online verkoop en pop-ups in verschillende steden, opende WONDR in Gent zijn allereerste permanente fysieke winkel. Daarnaast zijn de producten ook verkrijgbaar in verschillende externe verkooppunten, zoals bij apothekers. “We willen zo ons product echt tastbaar maken”, legt oprichter Tibbe Verschaffel uit. “Daarvoor moet je fysiek ook aanwezig zijn, niet alleen online. Wat niet wegneemt dat we online zeker zien als een goed touchpoint in onze marketingmix.”
Gezonde missie
Het succes bij de opening was een bevestiging dat de missie van WONDR aanslaat. Het merk wil de badkamer zowel plasticvrij als gezond maken. Het bedrijf startte in de coronajaren met shampoobars en ontdekte snel dat de markt vaak focust op belevenis en geur, maar minder op gezondheid. “Wij willen zo gezond mogelijk zijn voor mens, dier en planeet”, legt Verschaffel uit. “Mensen hebben almaar meer last van een algemeen gevoelige huid, maar ook van huidirritaties en eczema. Dat komt deels door een aanbod dat ontstaat vanuit een focus op winstmaximalisatie. Dat aanbod mikt op een shampoo of zeep die goed schuimt of lekker ruikt. Gezondheid is geen punt, zolang het product maar zo goedkoop mogelijk te maken is.” Bovenop de USP om al zijn verzorgingsproducten plasticvrij te maken, zet WONDR ook in op lokale productie. In België dus, met uitzondering van de poeders van WONDR Liquids die het in Frankrijk maakt.
Toegankelijke duurzaamheid
Voor veel jonge duurzame merken is de prijszetting een niet te onderschatten valkuil. Tibbe Verschaffel toont zich bewust van het risico om zich uit de markt te prijzen. “We willen met zeer goede, gezonde, lokale ingrediënten zo prijscompetitief mogelijk zijn omdat we duurzaamheid toegankelijk willen maken. Een prijs van 8,95 euro voor een shampoo bar valt goed mee, wetende dat die heel lang meegaat. We willen zeker geen merk zijn dat een gezichtscrème voor 2 euro laat produceren en verkoopt voor 60 of 100 euro.”
De consument als katalysator
Om van het merk een blijver te maken en dus ook een duurzaam businessverhaal te schrijven, weet Verschaffel dat een correcte prijs een Olympisch minimum is. “Kijk je naar de drie P’s, dan is het duidelijk dat Planet en People ongelooflijk belangrijk zijn voor WONDR, maar uiteraard is Profit dat ook. Je hebt winst nodig om te investeren en om nieuwe producten te ontwikkelen, zonder daarbij de planeet en de mensen te vergeten. We zijn natuurlijk een consumentenbedrijf en maken producten vóór onze klanten. Zij staan voor Wondr op nummer één.” Een nuchtere kijk van een ondernemer onder dertig jaar, die Verschaffel echter graag meteen van een vleugje idealisme voorziet. “Daarnaast ben ik ook een beetje een dromer”, bekent hij. “Wij als consumenten kunnen de katalysator voor verandering zijn. Via alle kleine duurzame veranderingen creëren we onbewust een zeer groot draagvlak en worden duurzaamheid en gezondheid veel belangrijker. Op die manier zal de politiek daar uiteindelijk op reageren en grote beslissingen nemen die een weerslag hebben op onze wereld.”
“Klantenfeedback is van goudwaarde”
Binnen de marketingmix van Wondr is de aanwezigheid op sociale media een belangrijke pijler. Het bouwde een community uit die het nu graag naar zijn fysieke verkooppunten wil brengen. Het creëren van een community ziet Verschaffel echter niet enkel als een manier om zoveel mogelijk te verkopen. “De consument staat bij ons centraal. Wij willen zoveel mogelijk feedback krijgen om ons aanbod te blijven verbeteren en de klant tevreden te houden. Vergeet niet dat we alles zelf formuleren. Net daarom is elke vorm van feedback voor ons van goudwaarde. Die feedback komt onze richting uit via onze winkel, via e-mail én via sociale media.” Het merk vond intussen ook zijn weg naar een aantal influencers, maar de oprichter benadrukt dat voor WONDR authenticiteit primeert. “Als iemand onze producten graag gebruikt, dan staan wij open voor samenwerkingen, maar het moet authentiek zijn. Wij hebben niet de intentie om iemand te betalen om voor ons goede reclame te maken. Zo werkt het niet voor WONDR.”
Wonderlijke giften
Wat wel werkt voor WONDR zijn sociale initiatieven. The WONDR of Gifting is daar het grootste van en vond intussen driemaal plaats tijdens de eindejaarsperiode. “We merkten dat er vaak genoeg voedseloverschotten zijn, maar dat hulporganisaties moeilijk aan hygiëneproducten raken”, vertelt Tibbe Verschaffel. WONDR verkocht houten kerstballetjes aan 5 euro per stuk en doneerde met de opbrengst ervan hygiënekits, bestaande uit een shampoo bar, face wash, shaving bar en wasstrips. “Daarnaast hebben we zoveel mogelijk giftboxes verkocht. Voor elke verkochte giftbox hebben we een all-in-one shampoo bar gedoneerd. Zo hebben we voor 65.000 euro aan hygiëneproducten kunnen doneren aan hulporganisaties. Naast The WONDR of Gifting mogen deze organisaties ook doorheen het jaar aan productieprijs onze producten aankopen.”
Meer impact
De opening van de eerste winkel was voor WONDR een mijlpaal, maar vraag je de oprichter naar zijn toekomstplannen dan staat meer impact creëren met stip bovenaan genoteerd. “We maken zoals elk ander bedrijf ook keuzes om zo groot mogelijk te worden, zodat we kunnen blijven doen wat we nu doen en een impact kunnen hebben. Ik geloof dat die impact stijgt naarmate je groter wordt. In die evolutie proberen wij zo transparant mogelijk te zijn over alles wat we doen. Wij zijn zeker niet perfect, maar we moeten streven naar perfectie.”