Wat Fleur Parnet, Calgon en Étretat met elkaar gemeen hebben

Achter BAM staan heel wat sterke mensen. Heel wat van hen zetten zich vrijwillig in, maar hun enthousiasme moet natuurlijk ook in goede banen geleid worden. Door Fleur Parnet bijvoorbeeld, CEO van de vakvereniging. Haar voorliefde voor marketing begon bij de storyboards van haar moeder…

Fleur_website

Vanwaar komt jouw interesse in marketing?

Mijn moeder werkte in Parijs bij reclamebureau RSCG, wat later Euro RSCG en nog later BETC werd. Ze nam heel geregeld een grote farde met daarin posters, storyboards of cadapacks. Het was nog het pre-internet tijdperk…

Op een keer had ze een poster mee met daarop de rots in Étretat, waar ik geregeld mijn vakantie doorbracht. Het was een voorstel voor een antikalkproduct, ik denk dat het Calgon of een voorganger was. De poster in kwestie was niet gekozen, maar we vonden hem zo mooi dat hij een plaatsje op het toilet kreeg. 

Zo is mijn passie voor marketing ontstaan…

Tijdens mijn handelsstudies koos ik ook voor marketing als optie, wat leidde tot een stage bij Danone. Ik werkte er op merken als Badoit. Wat ik het meest geweldig vond? Het water zelf was heilig, maar als marketeer had je al de rest in handen: de verpakking, de prijs, de communicatie, … En er was een goede dosis storytelling nodig om ook de geschiedenis van Badoit uit te leggen. Tijdens mijn vrijgezellenfeest moest ik zelfs geblinddoekt het juiste water eruit weten te pikken.

Tussen 2014 en 2015 kreeg ik bij Danone, waar ik intussen al even werkte, de kans om een interne start-up uit de grond te stampen. Ik koos voor een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. We verkochten in een foodtruck soep en smoothies die waren gemaakt met yoghurt die nog perfect goed was, maar vanwege de vervaldatum niet meer kon worden verkocht. Ineens werkte ik niet langer voor marketing, maar voor logistiek. Van ‘de vraag’ ging ik naar ‘het aanbod’. Op dat moment had ik het gevoel dat marketing enkel over het aanwakkeren van de vraag ging, en daar kon ik mijn draai echt niet in vinden.

Net daarom raakte ik betrokken bij startups rond circulaire economie, rond vegan voeding bijvoorbeeld. Maar wat bleek? Om dergelijke producten in de markt te zetten, moet je bekend zijn. Om een gedragsverandering bij de consument te veroorzaken, heb je marketing nodig…

Was dat de reden om bij BAM te starten?

BAM is ‘the best of both worlds’. Wie BAM steunt beseft dat de vraag aansturen nodig is.  Op twee voorwaarden echter: het moet op een meaningful manier gebeuren én de consument moet er baat bij hebben.

Naast de meaningful marketing-missie werd ik ook overtuigd door de mensen en het ecosysteem. BAM is een verzameling van de allergrootste experts in hun domein. Het is een eer om met hen ons vak vanuit een helikopterzicht te kunnen bekijken. 

En tot slot had ik ook het gevoel dat ik op het goede moment kwam. Er was net een nieuwe raad van bestuur gekozen, wat leidde tot nieuwe opportuniteiten voor de organisatie.

Wat is voor jou de grootste marketingtrend?

Marketing ondergaat tegenwoordig een grote transformatie als gevolg van de bezorgdheden rond het milieu, omdat consumenten verantwoorde merken en bedrijven verwachten. Het zorgt ervoor dat het hele businessmodel op losse schroeven staat.

De manier om daaruit te raken is ‘collaboration marketing’. Bedrijven kunnen niet langer in silo’s werken, ze moeten samenwerken. Startups beseffen dat al goed en ook grote merken begint het te dagen. Denk maar aan Nike en Apple die samen Nike+ lanceerden. Ze creëerden iets dat ze geen van beide apart hadden kunnen ontwerpen. Dichter bij huis refereer ik graag naar de antiverspillingsapp Too Good To Go en Delhaize. Zij startten in 2020 een samenwerking. Too Good To Go had zich kunnen beperken tot restaurants en kleine zaken, terwijl Delhaize zijn eigen antiverspillingssysteem had kunnen opzetten. Ze beseften echter dat ze samen de grootste impact konden maken. Idem voor Philips en Douwe Egberts toen ze Senseo lanceerden…

Dat samenwerken vind je ook bij BAM terug. We zijn lid van de Raad voor Reclame, hebben ervoor gezorgd dat de hele markt samenwerkt voor het influencer certificaat, werken samen met de andere vakverenigingen in de Belgian Marketing Awards, … En ook in onze nieuwe project The Face of 2030 willen we de beste experts het woord geven om ons als marketeers succesvol naar 2030 te leiden.  

Over het artikel

Publicatie: 21 maart 2025

Redacteur: Bart Lombaerts - Spyke