Opleiding: data in alle staten
Gegevens bezitten is goed. Weten hoe je ze moet opslaan en verwerken, is nog veel beter. Er de noodzakelijke pijlers voor het beleid van morgen uit distilleren, is de toekomst. En die begint nu. Daarom is onze opleiding in data science een aanrader. Tekst en uitleg door Albert Derasse, coördinator van het programma.
Laten we om te beginnen het thema van de opleiding duidelijk afbakenen. Hoe zou jij het concept van ‘data science’ definiëren?
Letterlijk hebben we te maken met de ‘wetenschap der gegevens’. Die gegevens worden meer bepaald ondergebracht in drie duidelijk onderscheiden series. Er zijn om te beginnen de ‘descriptieve data’ die een beeld geven van wat er gebeurt, die een bepaald verschijnsel of gedrag verklaren. Vervolgens heb je de ‘predictieve data’. Die verduidelijken wat er in de toekomst zal gebeuren op basis van een doorgevoerde dataverwerking. Tot slot heb je ‘prescriptieve data’ die, zoals hun naam al doen vermoeden en gekoppeld aan artificiële intelligentie, de mogelijkheid bieden te bepalen welke factoren je moet activeren om een bepaalde doelstelling te bereiken.
De juiste methode behelst dat je met deze drie datatypes werkt en dat je dat in de juiste volgorde doet. Dat is de enige en logische manier om deze data optimaal te benutten.
Maar om gegevens te kunnen verwerken moet je ze eerst kunnen vergaren en bewaren. Komt ook dat aspect aan bod in de opleiding?
Uiteraard. Ook dat is een belangrijk onderdeel van data science; je zou dat kunnen beschouwen als een vorm van ‘datamanagement’. Het komt er dan op aan de gegevens te verzamelen, te rangschikken en ze toegankelijk te maken voor mensen die bij een bepaald project betrokken zijn.
Als het gaat om data toegankelijk te maken, moet ook de beveiliging van deze gegevens aan bod komen. Ook dat is waarschijnlijk een essentieel onderdeel van data science?
Dat klopt. ‘Data science’ omvat het woord ‘data’ en van daaruit het beheer ervan. Het is een wetenschap die leert hoe gegevens geconsolideerd moeten worden, maar ook hoe ze gehost, opgeslagen en toegankelijk gemaakt worden.
Hoe is deze opleiding concreet georganiseerd?
BAM wilde een opleiding op twee niveaus, in feite. Het is natuurlijk perfect mogelijk om ze allebei te volgen of er eentje uit te kiezen op basis van je behoeften en voorkennis. Samengevat hebben we de eerste module ‘Discover’ gedoopt. Die verschaft inzicht in de manier waarop algoritmen ons kunnen helpen binnen ons vakgebied. Vervolgens belichten we verschillende begrippen, zoals ‘deep learning’, ‘machine learning’ of artificiële intelligentie. Dat doen we om te onderzoeken hoe data science ingezet kan worden voor marketing of sales.
De sessies van het tweede niveau die gewijd zijn aan ‘Strategy & Expertise’, richten zich meer bepaald tot mensen die het maximum uit ‘data science’ willen halen. Het volledige traject bestaat uit zes sessies. We combineren de theorie met heel concrete cases die we analyseren. Voor al deze onderwerpen heb ik iedere keer de beste experts in elk vakgebied geselecteerd.
Welke experts zijn dat dan onder andere?
Ik zal twee voorbeelden geven: Sophie Angenot, managing partner van ‘Qua Data’ komt een expertisetraject inzake data governance voorstellen. Dominique Siplet die gespecialiseerd is in organisatie, komt toelichten hoe data de arbeidsorganisatie kunnen transformeren en wat voor impact ze hebben op de motivatie van de werknemers.
Dat heeft evengoed te maken met databeheer als met human resources.
Inderdaad, maar je moet begrijpen dat data op elk niveau binnen een bedrijf veranderingen in gang zullen zetten. Daarom behandelen we ook dat aspect in het kader van deze opleiding. Meestal leidt de inzet van data tot drie reacties bij de medewerkers van een onderneming. Ten eerste krijgen ze het gevoel dat hun job in gevaar komt doordat software bepaalde taken zal overnemen. Vervolgens duikt een mogelijk identificatieprobleem op, omdat mensen het soms moeilijk vinden dat software steeds meer plaats inneemt in een bepaalde organisatie. Tot slot moet er gewerkt worden aan mens en computer die naast elkaar bestaan binnen eender welke structuur. De uiteindelijke doelstelling van dit alles is te komen tot een duo en zeker geen duel met mens en machine.
Wanneer gaat deze opleiding van start?
Het ‘Discover’ luik vindt plaats in het Frans op 23/3, 30/3 en 20/4; en op 22/4, 29/4 en 6/5 in het Nederlands. Het ‘Strategy & Expertise’ luik staat gepland op 27/4, 4/5 en 11/5 in het Frans; op 20/5, 27/5 en 3/6 in het Nederlands.
Alle praktische details vind je hier:
https://www.marketing.be/nl/opleidingen-/opleiding-discover-data-science
https://www.marketing.be/nl/opleidingen-/opleiding-data-science-strategy-expertise