Vijf tips om je marketingbudget te verkopen aan je CEO

Marketeers die hun plannen willen waarmaken, hebben niet enkel de inhoudelijke ruggensteun van het topmanagement nodig, maar ook de financiële goedkeuring. Maar hoe pak je dat aan? Hoe maak je van een marketingbudget meer dan de optelsom van kostenposten en uurtarieven? Vijf adviezen.

 

 

 

CEO 600-250

 

  1. Beperk je niet tot marketing

Om je marketingambities te becijferen, is kennis van sales en finance geen overbodige luxe. Denk verder dan het marketingdepartement en overleg met sales en finance over de gemaakte keuzes. Toets je argumentering en onderbouw de voorgestelde aanpak met elementen, indicatoren en begrippen die ook voor je CFO vertrouwd klinken.

  1. Kies je data met zorg

Maak je marketing- en salesplan professioneel op en waak nauwlettend over de keuze van je cijfermateriaal. Anno 2018 zijn in veel ondernemingen pakken data beschikbaar. Maak een eerlijke keuze uit het beschikbare materiaal en kies niet enkel de cijfers die jou goed uitkomen. Leg uit waarom je met bepaalde data een punt maakt en toets af of je de data juist interpreteert in je plan.

  1. Kwantificeer waar mogelijk

Gedetailleerd werken en zo weinig mogelijk blinde vlekken meenemen in het plan is een volgende aanrader om je CEO gunstig te stemmen. Het is belangrijk dat hij een zo accuraat mogelijk beeld krijgt van wat de commerciële inspanningen zullen kosten. Neem niet enkel de kost van je marketingcampagnes mee, maar becijfer ook wat dat voor het salesdepartement zal betekenen.

  1. Toets met de strategie

Met de kwantificering in de hand kan je later immers de brug maken naar meer gedetailleerde berekeningen van je return on investment. Stip dat aan en controleer of de finaliteit van je plan ook in lijn ligt van de bedrijfsstrategie. Heilig je hetzelfde doel en sluit je plan aan bij de gekozen weg om dat de doel te halen? Zonder positief antwoord trek je beter niet naar je CEO.

  1. Sluit wishful thinking uit

Wie kosten en opbrengsten naast elkaar legt in zijn budgettering, maakt zichzelf maar beter niets wijs. Hoeveel een beursdeelname zal kosten, kan je exact berekenen, maar wees even exact in je prognose van de opbrengst. Doe een vage prognose niet af met de melding dat het sowieso moet omdat alle concurrenten het ook doen. Wees kwantitatiever.

 

Extra

Wie zich wil toeleggen op het professionaliseren van zijn commerciële budgettering, kan zich inschrijven voor de drie sessies ‘Van data-analyse tot marketingbudget’ die BAM organiseert. Meer info vind je hier.